2016. december 30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Monza, pódium

Egy meg nem nevezett Forma–1-es sportvezető több konkrétumot is elárult a Liberty Media terveiről. A hamarosan többségi tulajdonossá váló amerikai cég „sportfesztiválokká” alakítaná a versenyhétvégéket és szélesebb körben tenné ismertté, népszerűvé a kategóriát.

A Liberty szeptemberben vásárolta be magát a királykategóriába, és ha minden jól megy, 2017 első negyedévében a sportág többségi tulajdonosává válik. Noha képviselőik már hónapok óta ott vannak a tűz közelében, terveikről eddig keveset beszéltek, most azonban egy meg nem nevezett bennfentes több információt is megosztott a Financial Times olvasóival.

Elmondta, az amerikaiak egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy valódi szórakoztató eseménnyé alakítsák a hétvégéket, amire a szurkolók nemcsak egy-egy autóversenyként gondolnak majd, hanem kihagyhatatlan rendezvényként, mint például a Super Bowlra. „Azt akarjuk, hogy ezek az események többek legyenek egyszerű autóversenynél. Szeretnénk, hogy az emberek úgy érezzék, mindenképpen jelen kell lenniük a helyszínen” – mondta az „informátor”.

Ami magukat a helyszíneket illeti, a Liberty mindenképpen növelni szeretné az amerikai futamok számát (jelenleg New York, Los Angeles, Las Vegas és Miami is szerepel a lehetséges futamhelyszínek listáján), ugyanakkor a sport nyugat-európai jelenlétét is növelni akarja (előfordulhat tehát, hogy több klasszikus pálya is esély kap a visszatérésre, a jelenlegiek pedig „fellélegezhetnek”).

Az eddig sem volt titok, hogy az amerikaiak nyitni szeretnének a közösségi média és a digitális platformok felé, ezen a téren ugyanis roppant elmaradottnak találják a Forma–1-et. „Nincs marketing és nem is kutatjuk ezt a témát. Nincsenek adatok, nincsenek digitális platformok” – panaszolja a név nélkül nyilatkozó szakember. „A sportág különleges globális tartalommal bír, és nem tett eleget azért, hogy ezt kiaknázza. Fokoznunk kell a rivalizálást is, és lehetővé kell tenni, hogy az emberek jobban megértsék a sportban használt technológiákat” – tette hozzá.

Elmondta, a Forma–1 a rajongói termékek értékesítésével sem végez tökéletes munkát, tehát ez is egy olyan terület, amin javítani lehetne, valamint a különböző technológiai vívmányokat is sokkal jobban be lehetne építeni a közvetítésbe. Itt a „virtuális valóságot” említette (feltehetően a VR szemüvegek használatára célzott) olyan eszközként, melynek segítségével több embert érhetnek el.

Ezekkel az újításokkal természetesen a fiatalabb generációkat célozzák, hiszen mindenképpen népszerűbbé akarják tenni a sportágat, de nemcsak az autóversenyzést kedvelők között, hanem szélesebb körben is. Ezen felül a kereskedelmi bevételek elosztását is felülvizsgálnák, a jelenlegi rendszert ugyanis több csapat is igazságtalannak tartja. A Liberty őket is elégedettebbé szeretné tenni. „Közös jövőképre van szükségünk” – mondta a sportvezető.

Az utóbbi hetekben egyébként felpörögtek az események a Liberty háza táján, és több cikket is olvashattunk arról, milyen irányba indulnának. A fent említett – hitelesnek mondott forrástól érkező – tervek mellett szó esett arról, hogy ismét megpróbálkoznak a költségvetési plafon bevezetésével (itt komoly ellenállásba ütközhetnek a nagycsapatok részéről) és a hétvégék formátumát is átalakíthatják. Állítólag megvizsgálják majd a pénteki program eltörlésének és egy szombati sprintfutam bevezetésének a lehetőségét is.

TOVÁBBI FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon2016. december 30. 19:28

Ocon azt hitte, a Renault-val fog debütálni

Carlos Sainz2016. december 30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

A Mercedes öröme2016. december 30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Sebastian Vettel2016. december 30. 13:29

„Most komolyan! Nevetséges!” – ha egyszer Vettel dühbe gurul…

biztonsági autó2016. december 30. 12:26

Ilyen volt 2016 legkaotikusabb versenye a biztonsági autóból nézve

Max Verstappen, Red Bull2016. december 30. 11:40

Nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartania a Red Bullnak

Mercedes2016. december 30. 10:32

A Mercedes már meghozta a döntést idősebb Sainz szerint

kép2016. december 30. 09:15

Videó: Így értékelték egy szóval a 2016-os szezont a résztvevők

Esteban Ocon2016. december 29. 19:16

„Ha nincs az a teszt, talán eszükbe sem jutok”

Pascal Wehrlein2016. december 29. 18:38

Kiérdemelték az ellenfelek tiszteletét

Vissza