2016. november 15. 18:25

Hivatalos: Dennis távozik az elnöki posztról

Ron Dennis

Ron Dennis megerősítette, a többségi tulajdonosok nyomására távozik a Forma–1-es csapatot is magában foglaló McLaren Csoport elnöki posztjáról. A brit szakember 35 évet töltött a királykategória egyik legsikeresebb alakulatánál; most „csalódottan” áll félre.

Hosszú ideje cikkeztek már arról, hogy Dennisnek hamarosan mennie kell, hiszen nem tudta kivásárolni társait a McLaren Csoportból, azok pedig úgy határoztak, menesztik posztjáról. A szakember nemrég még a legfelsőbb bíróságon is megpróbálta megakadályozni, hogy szerződése januári lejárta előtt búcsúznia kelljen, próbálkozása azonban nem járt sikerrel.

Noha a cég éléről távozik, az igazgatótanácsnak részvényesként a folytatásban is tagja marad, hiszen „védeni szeretné hűséges munkatársai érdekét, és a McLaren értékeit”. Később egy technikai jellegű befektetési alap létrehozását tervezi. „Csalódott vagyok, hogy a TAG és a Mumtalakat, vagyis a McLaren többségi tulajdonosai ennek a döntésnek a meghozására kényszerítettek annak ellenére, hogy a vezetőség tagjai figyelmeztették őket tettük hatására” – áll Dennis közleményében.

„Az okok, amikre hivatkoztak teljesen hamisak. A vezetői stílusom semmit sem változott, és részben ez segítette a McLarent abban, hogy autóipari és technikai csoporttá váljon, 20 világbajnoki címet szerezzen a Forma–1-ben és egy évi szinten 850 millió fontos üzletté növekedjen. Ez alatt az idő alatt rengeteg tehetséges munkatárssal dolgoztam, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a McLaren által használt technológia első osztályúvá váljon. Nekik mindig is hálával fogok tartozni. Végső soron egyértelművé vált számomra, hogy sem a TAG sem a Mumtalakat nem osztja nézeteimet a McLarennel és annak növekedési lehetőségeivel kapcsolatban” – magyarázta.

„Leginkább az általam felépített üzlet, és a 3500 alkalmazott miatt aggódom. A folytatásban élni fogok a részvényeim és az igazgatói tanácsban betöltött pozícióm adta lehetőségekkel, hogy megvédjem az érdekeiket és a McLaren értékeit. Miután a szerződéses kötelezettségeim lejárnak egy technológiai befektetési alap indítását tervezem. Ez a tudásomra, a pénzügyi forrásaimra és a külső befektetésekre épül, hogy kiaknázza a kereskedelmi lehetőségeket, melyeket az években ajánlotta, de nem tudtam vállalni őket, mert elkötelezett voltam a meglévő üzlet iránt” – zárta gondolatát.

Dennis 1981-ben egyesítette a Poject Four nevű F2-es istállóját a Bruce McLaren által alapított F1-es csapattal, melynek hajóját ő kormányozta az elmúlt 35 évben. Ez alatt az idő alatt a sportág egyik legeredményesebb istállójává fejlesztette a McLarent, az utóbbi években azonban a csapat visszaesett a középmezőnybe és több korábban kitartó támogatóját is elveszítette.

TOVÁBBI FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon2016. december 30. 19:28

Ocon azt hitte, a Renault-val fog debütálni

Monza, pódium2016. december 30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Carlos Sainz2016. december 30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

A Mercedes öröme2016. december 30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Sebastian Vettel2016. december 30. 13:29

„Most komolyan! Nevetséges!” – ha egyszer Vettel dühbe gurul…

biztonsági autó2016. december 30. 12:26

Ilyen volt 2016 legkaotikusabb versenye a biztonsági autóból nézve

Max Verstappen, Red Bull2016. december 30. 11:40

Nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartania a Red Bullnak

Mercedes2016. december 30. 10:32

A Mercedes már meghozta a döntést idősebb Sainz szerint

kép2016. december 30. 09:15

Videó: Így értékelték egy szóval a 2016-os szezont a résztvevők

Esteban Ocon2016. december 29. 19:16

„Ha nincs az a teszt, talán eszükbe sem jutok”

Vissza