2016. december 29. 12:28

"Michael már a jelenlétével motivált, mindenki próbálta utánozni"

Ross Brawn, Michael Schumacher

Puszta jelenlétével is képes volt jó hangulatot teremteni aktuális csapatainál, s már ezzel megalapozta a sikereket Michael Schumacher Ross Brawn szerint. A baleset harmadik évfordulóján korábbi versenyzőjét méltatta a volt csapatfőnök.

Napra pontosan három éve annak, hogy Michael Schumacher a franciaországi Meribelben súlyos fejsérüléssel járó síbalesetet szenvedett. Állapotáról hazaszállítása óta nem sokat tudni, csupán apró előrelépésekről hallani. Menedzsmentje és családja tudatosan zárkózik el a részletes információadástól, Sabine Kehm a hétszeres világbajnok tiszteletére létrehozott ’Keep Fighting’ (Küzdj tovább) kezdeményezés elindítása kapcsán például kijelentette: „Michael egészségi állapota nem tartozik a nyilvánosságra.”

A menedzser többször is hangoztatta, szeretnék elérni, hogy a Schumacher név kapcsán már ne a szörnyű 2013-as baleset, hanem újra az F1-ben elért nagy eredmények, rekordok, emlékezetes megmozdulások jussanak az emberek eszébe. A szomorú évforduló kapcsán a rekordbajnok régi harcostársa és barátja, Ross Brawn is a versenyző Schumachert méltatta a CNN-nek adott interjúban.

Elmondása szerint Schumacher öröksége a mai napig él – a Mercedesnél éppúgy, mint a Ferrarinál. „Michael segített a szervezet és a struktúra felépítésében, amely képes volt sikeressé tenni a Mercedest. Segített megalapozni a sikert a Ferrarinál és a Mercedesnél is” – nyilatkozta a Ferrari korábbi technikai igazgatója, a Mercedes korábbi csapatfőnöke.

A szakember szerint a hétszeres világbajnoknak éppen ez, a csapatépítés, a háttérmunka jelentette az egyik legnagyobb erősségét. „A tudásával és érettségével képes volt összeülni az aerodinamikusokkal, a futómű-specialistákkal és a gumikért felelős szakemberekkel, hogy elmagyarázza nekik, mire van szüksége, és ez felbecsülhetetlen. Meghatározó szerepe volt a rendszerek létrehozásában, melyek sikerre vitték a Mercedest.”

„Ha egy ennyire elhivatott versenyzőt látsz, mint amilyen Michael volt, aki ennyire a sikerre összpontosít, az magával ránt mindenkit. Tudod, hogy nem okozhatsz csalódást, és mindenki így kezd el gondolkodni. Tudod, hogy amikor egy ennyire sikerorientált versenyződ van, az mindenkit motivál. Michael már a puszta jelenlétével is motiválta az embereket, akit mindenki próbált utánozni, és ez megteremtette a megfelelő pozitív légkört a csapaton belül. Számomra ez volt a legnagyobb lecke, amire Michael megtanított.”

Brawn azonban nemcsak a hétszeres világbajnokról, de az egyre inkább nyomdokaiba lépő fiáról, Mick Schumacherről is beszélt, aki a múlt héten jelentette be, hogy 2017-ben már a Forma–3-ban versenyez. „Mick egy kedves srác. Időnként találkozom vele és Corinnával, és beszélgetünk. Érdeklődve figyelem a pályafutását, és ha kíváncsiak a tanácsomra, rendelkezésre állok. Amikor Mick a Forma–4-ben versenyzett, már akkor beszéltünk arról, mely csapatokhoz kellene mennie. De nem szeretném azt állítani, hogy bármiféle szerepem is volt ebben azon kívül, hogy segítettem neki, amikor szüksége volt rá” – fogalmazott a brit.

Brawn végül a család összetartását is méltatta, amely segített nekik továbblépni a szörnyű esemény után. „Michael balesetével nemcsak Michael, de a családja is szenvedett. Ezek után amiket elértek – és nemcsak Mick, hanem Gina-Maria is a lovaglásban –, az csak a család és Corinna erejét dicséri” – mutatott rá.

TOVÁBBI FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon2016. december 30. 19:28

Ocon azt hitte, a Renault-val fog debütálni

Monza, pódium2016. december 30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Carlos Sainz2016. december 30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

A Mercedes öröme2016. december 30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Sebastian Vettel2016. december 30. 13:29

„Most komolyan! Nevetséges!” – ha egyszer Vettel dühbe gurul…

biztonsági autó2016. december 30. 12:26

Ilyen volt 2016 legkaotikusabb versenye a biztonsági autóból nézve

Max Verstappen, Red Bull2016. december 30. 11:40

Nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartania a Red Bullnak

Mercedes2016. december 30. 10:32

A Mercedes már meghozta a döntést idősebb Sainz szerint

kép2016. december 30. 09:15

Videó: Így értékelték egy szóval a 2016-os szezont a résztvevők

Esteban Ocon2016. december 29. 19:16

„Ha nincs az a teszt, talán eszükbe sem jutok”

Vissza