2016. december 29. 10:44

Nem mindenhol lesz 5 másodperc, de lesz, akinek maga lesz a pokol

2017, Pirelli

Éppen ideje már gyorsítani a Forma–1-es autókon Daniel Ricciardo szerint, aki hiányolja az első F1-es tesztjén tapasztalt érzést. Valtteri Bottas szimulátoros tapasztalatai alapján viszont már tudja, nem minden helyszínen lesz olyan drámai a javulás, mint várják.

Főleg a rutinosabb, más korszakokban is versenyző résztvevők panaszkodtak az utóbbi években arra, hogy a mai Forma–1 túlságosan lassúvá, s ezáltal túl könnyűvé vált. Bár Daniel Ricciardo a V10-es korszakban még csak nem is versenyzett, ő maga is elérkezettnek látja az időt a kategória 2017-es megújulásához.

Szerinte lesz pár fiatal, aki mást kap, mint amire számít. „Ha olyan nehéz lesz őket vezetni, mint az én első tesztemen, ami igazi sokkhatás volt számomra, akkor szerintem lesznek páran, akik meglepődnek. A forró futamok nem lesznek könnyűek. Malajzia, Szingapúr és a többi ilyen verseny nem megfelelő felkészüléssel már tizenöt-húsz kör után maga lesz a pokol” – vetítette előre Ricciardo a Sydney Morning Heraldnak.

„Mi, akik már itt vagyunk egy ideje, gyorsabb, technikai szempontból nagyobb kihívást jelentő autókat akarunk, amelyeket nehezebb vezetni, amelyek ijesztőbbek. Amikor én 2009-ben először vezettem F1-es autót, a kanyartempó végtelenül nagy volt. A fejem le akart gurulni a helyéről. Ha ma egy fiatal először ül be az autóba, az nem jelent számára akkora sokkot, és szerintem mind ezt szeretnénk visszakapni. Szeretnénk, ha az F1 valóban egy másik szint lenne. És szerintem a szélesebb gumik, a nagyobb leszorítóerő segíthet ebben.”

Az új szabályok bevezetésekor a szélesebb gumiknak, az átalakuló aerodinamikának köszönhetően az 5 másodperces gyorsulást tűzték ki célul. A Williams szimulátorában a jövő évi autót már tesztelő Valtteri Bottas már kapott némi ízelítőt az új gépekről. „Pályától függ, de úgy kettő és öt másodperc között lesz a gyorsulás. Az egyenesekben lassabbak leszünk, a kanyarokban gyorsabbak, összességében pedig jobbak lesznek a köridők” – jósolta a finn.

Kiemelte, a megnövekedett légellenállás miatt nem minden pályán lesz olyan drámai a javulás, mint a kanyargósabb helyszíneken. „A monzaihoz hasonló pályán inkább két másodperc lesz a gyorsulás, azokon, amelyeken nagyobb leszorítóerőre van szükség, inkább öt körül.”

„A gumik viselkedését viszont nehéz megjósolni a szimulátor alapján. Az autó gyorsabb és emiatt jobb is vezetni. Nagyobb a mechanikai tapadása az aerodinamika miatt. Nehezebb lesz mindent kihozni az autóból, keményebben kell majd nyomni ahhoz, hogy elérjük a határt. A nagyobb kanyartempó miatt pedig több hiba is várható.”

Ricciardo is ezt várja, aki szerint emiatt a megszokottnál nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az erősítésre, viszont kisebbet a súlycsökkentésre. „Az eddigi állapothoz képest a két kilogramm pluszsúly szerintem belefér. De gyanítom, hogy ez a két kiló nem az evéssel fog feljönni, sokkal inkább az izommal. Most bátrabban edzhetek majd, nem kell a súlyommal foglalkoznom közben. Az edzőm most Brisbane-ben van a családjával, de január elején eljön Perth-be, aztán irány Európa” – mondta felkészülési tervéről.

TOVÁBBI FORMA-1 HÍREK

Esteban Ocon2016. december 30. 19:28

Ocon azt hitte, a Renault-val fog debütálni

Monza, pódium2016. december 30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Carlos Sainz2016. december 30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

A Mercedes öröme2016. december 30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Sebastian Vettel2016. december 30. 13:29

„Most komolyan! Nevetséges!” – ha egyszer Vettel dühbe gurul…

biztonsági autó2016. december 30. 12:26

Ilyen volt 2016 legkaotikusabb versenye a biztonsági autóból nézve

Max Verstappen, Red Bull2016. december 30. 11:40

Nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartania a Red Bullnak

Mercedes2016. december 30. 10:32

A Mercedes már meghozta a döntést idősebb Sainz szerint

kép2016. december 30. 09:15

Videó: Így értékelték egy szóval a 2016-os szezont a résztvevők

Esteban Ocon2016. december 29. 19:16

„Ha nincs az a teszt, talán eszükbe sem jutok”

Vissza