2016. december 30. 19:28

Ocon azt hitte, a Renault-val fog debütálni

Esteban Ocon

Esteban Ocon úgy gondolta, 2017-ben a Renault pilótájaként debütálhat majd a Forma–1-ben, az élet azonban közbeszólt: a Mercedes közbenjárásával a Manor már idén bedobta a mélyvízbe, jövőre pedig a Force India versenyzője lesz…

A jövő egyik legnagyobb ígéretének tartott francia pilóta kalandos utat járt be, míg eljutott a királykategóriába: az F3 bajnokaként tesztelhetett a Ferrarival, majd a Lotus révén már 2014-ben indult egy szabadedzésen, aztán a Mercedes vette a szárnyai alá, viszont a Renault is igényt tartott a szolgálataira, így 2016-nak a franciák tartalékpilótájaként vágott neki.

Eközben az aktív versenyzéssel sem hagyott fel, a Mercedes ugyanis a DTM-be vitte, innen azonban hamar távozott, hiszen a Manor búcsút intett a szponzorgondokkal küzdő Rio Haryantónak, és Ocont ültette a helyére. Bár évek óta ott volt a tűz közelében, ő maga nem is gondolt arra, hogy már idén lehetőséget kap. „Őrületes volt” – mondta az F1i-nek. „Volt egy saját tervem, és úgy tűnt, az rendben is van. A DTM-ben mentem, és segítettem a Renault-nak.”

„Úgy érzem, a lehető legjobbat nyújtottam a Renault-nál és ők is elégedettek voltak a teljesítményemmel, és azzal, ahogyan részt vettem a csapat életében. Aztán jött az a hívás a Manortól. Ekkor már a versenyzésről volt szó, szóval egy teljesen más szintről! Nagyon sokat tanultam náluk. Nagyszerű, hogy lehetőséget kaptam tőlük. Volt néhány igazán jó versenyünk, és voltak nehezebbek is” – tekintett vissza első (fél)szezonjára.

Ocon jövőre ismét csapatot vált, hiszen a Force Indiánál bizonyíthat majd. Mondani sem kell, az év elején még arra sem számított, hogy végül az indiaiaknál köt ki, hiszen úgy érezte, ha lehetőséget kap, akkor azt a Renault-tól kapja majd. „Olyan ez, mintha három év telt volna el. Meglepő, mennyire gyorsan történtek a dolgok. Úgy volt, hogy a DTM-ben megyek és a Renault tesztpilótája leszek. Talán… a tervem úgy nézett ki, hogy jövőre majd a Renault-nál leszek, a többi pedig csak hab a tortán. Ez viszont sokkal több annál, mint amire számítottam” – ismerte el.

Noha idén csak kilenc futamon vett részt, a szezont roppant hasznosnak ítélte, hiszen fontos tapasztalatokat szerzett, megismerte a kategóriát és néhány pályát is, 2017 elején tehát nem kell azzal „vesződnie”, hogy felvegye az F1 ritmusát. „Nagyon sokat tanultam. Rengeteget. Újoncként jöttem és 12 futamos hátrányban voltam, szóval elég rövid idő alatt kellett belerázódnom a dolgokba. Az biztos, hogy sok tapasztalatot szereztem. Az ember folyamatosan fejlődhet, és igyekszem folyamatosan tanulni, de idén sok rutint szereztem, és most minden a részletekről szól.”

„A legnagyobb meglepetés az volt, mennyire fontos a mérnökökkel végzett munka és az autók beállítása. Nyerhetsz egy kis időt, ha jobban odafigyelsz az autódra, mint magadra. A nevelőszériákban inkább magamra összpontosítottam és azt mondtam, hagyjuk az autót, majd próbálok jobb munkát végezni. Itt azonban nem így működnek a dolgok. Versenyzőként folyamatosan fejlődsz, és a Forma–1-be érkezéskor elvárás, hogy mindent tudj, de itt többet kell dolgoznod az autóval. Feltételezik, hogy jó pilóta vagy, szóval az autóra kell figyelned. Nem mondom, hogy a vezetés nem fontos, de sokkal nagyobb figyelem hárul az autóra” – zárta gondolatát.

TOVÁBBI FORMA-1 HÍREK

Monza, pódium2016. december 30. 18:19

A Liberty „fesztivált” varázsolna a versenyhétvégékből

Carlos Sainz2016. december 30. 16:51

Sainz fejlődése lenyűgözte a Toro Rossót

A Mercedes öröme2016. december 30. 15:40

Mercedes: Máshol sírás lett a vége a szupersztárok harcának

Sebastian Vettel2016. december 30. 13:29

„Most komolyan! Nevetséges!” – ha egyszer Vettel dühbe gurul…

biztonsági autó2016. december 30. 12:26

Ilyen volt 2016 legkaotikusabb versenye a biztonsági autóból nézve

Max Verstappen, Red Bull2016. december 30. 11:40

Nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartania a Red Bullnak

Mercedes2016. december 30. 10:32

A Mercedes már meghozta a döntést idősebb Sainz szerint

kép2016. december 30. 09:15

Videó: Így értékelték egy szóval a 2016-os szezont a résztvevők

Esteban Ocon2016. december 29. 19:16

„Ha nincs az a teszt, talán eszükbe sem jutok”

Pascal Wehrlein2016. december 29. 18:38

Kiérdemelték az ellenfelek tiszteletét

Vissza