2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

Ismét sporttörténelmet írtak a Márquez-fivérek: Álex ugyanis Valenciában megszerezte a Moto3-asok világbajnoki címét, Marc pedig idei 13. futamgyőzelmének köszönhetően megdöntötte Mick Doohan 1997-es rekordját. A Moto2-es szezonzáró Thomas Lüthi győzelmét hozta.

Fantasztikus versenyt látott az, aki végignézte a Mot3-asok mindent eldöntő megmérettetését, a két esélyes (Jack Miller és Álex Marquez) ugyanis több alkalommal is arra kényszerült, hogy felzárkózzon az élmezőnyre, miközben az ellenfelek is látványos csatát vívtak a bajnoki pontokért. A futamgyőzelmet végül Miller szerezte meg – idén hatodszor – ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a fiatal ausztrál világbajnokként búcsúzzon a legkisebbektől, Márquez ugyanis harmadikként ért célba, így – ha csak két ponttal is, de – ő hódította el a győzelmet, abban az évben, melyben bátyja másodszor is felülhetett a királykategória trónjára; erre eddig nem volt példa a MotoGP történelme során. Másodikként egyébként a tavalyi bajnok unokaöccse, Isaac Vinales ért célba. A negyedik hely Danny Kenté lett, aki az utolsó körben még elronthatta volna Márquez örömét, de nem tudott előzni.

A legkisebbekénél sokkal nyugalmasabb volt a Moto2-esek viadala, ahol Esteve Rabat már világbajnokként állhatott fel a rajtrácsra – történetesen annak legelejére. Az újdonsült világbajnok természetesen szerette volna futamgyőzelemmel búcsúztatni a 2014-es évet, ennek megfelelően pedig végig hiba nélkül motorozott, az utolsó kanyarban azonban egy fura hiba megfosztotta a diadal megszerzésének lehetőségétől. Motorja eleje ugyanis elemelkedett, majd gépe lelassult – először sokan azt hitték korábban kezdett ünnepelni, ő azonban az üzemanyag fogyásával kapcsolatos problémákról beszélt – így a végig mögötte hajtó Thomas Lüthi átvehette a vezetést és megszerezhette a diadalt. A harmadik helyet Johann Zarco szerezte meg, Luis Salom negyedik lett. A kategóriától búcsúzó Maverick Vinales és a csapattól távozó Mika Kallio az első körben ütközött.

Noha a bajnoki cím sorsa már a legnagyobbak között is eldőlt, az ezüstérem megszerzéséért komoly küzdelem ígérkezet Valentino Rossi és Jorge Lorenzo között. A szabadedzéseken még úgy tűnt, Lorenzo komoly fölényben lesz, szombaton azonban Rossi szerezte meg a rajtelsőséget (a 2010-es Francia Nagydíj után először) és a futamon is a Doktor bizonyult gyorsabbnak. A változékony körülmények között egyébként Lorenzo egy motorcserét is végrehajtott, döntése azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket; később a viadalt is feladta. Rossi eközben folyamatosan ott tudott maradni az időközben élre álló Marc Márquez mögött, így nemcsak a futamon, a bajnokságban is megszerezte az ezüstérmet. A győztes, Márquez eközben egy új rekordnak örülhetett: idén tizenháromszor nyert, ezzel pedig túlszárnyalta az ausztrálok klasszisát, Mick Doohant. A dobogó legalsó fokára Dani Pedrosa álhatott fel, a negyedik és az ötödik helyen pedig a Ducati motorosai osztoztak, a sorrend Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow volt.

A futamok eredményei és az azokhoz kapcsolódó statisztikák elérhetőek a gyorsasági motoros világbajnokság hivatalos honlapján.

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

2014. október 20. 20:48

Remek bemutatkozás: Gyutai Adrián 11. lett Mugellóban

Vissza