2014. augusztus 13. 12:00

Hosszú pihenő vár Gyutai Adriánra

Hatalmasat bukott az Alpok-Adria sorozat poznani állomásán Gyutai Adrián, akinek több helyen eltört a kulcscsontja, zúzódott a láb-, és kézfeje, három foga letört és alaposan meghúzódott a nyaka. A Superstock 600-as kategóriában versenyző paksi motorost a múlt héten megműtötték a Sportkórházban, és a több mint kétórás beavatkozáson egyértelműen kiderült, a sérülése annyira komoly, hogy a 23 éves versenyző idén már nem állhat rajthoz az Alpok-Adria, az IMRC és a Magyar Bajnokságban. A Tomracing Motorsport Team versenyzője ugyanakkor szabadkártyával az októberi Európa-bajnokságon visszatérhet, ahol mindenképpen pontszerzőként szeretne végezni.

A 2014-es szezon legbalszerencsésebb hétvégéjét zárta Poznanban Gyutai Adrián, miután megnyerte mind a szabadedzést, mind pedig az időmérőt, és az első futamon a rajtot követően az első helyen haladt. A negyedik körben azonban előbb elcsúszott – utóbb kiderült, olajfolt volt a pályán –, majd néhány kanyarral arrébb hatalmasat bukott. Mint kiderült, az elcsúszásnál végzetesen megsérült a Honda – letört a fékolaj tartálya –, így fék nélkül történt meg a második esés. Adrián percekig feküdt eszméletlenül az aszfalton, azonnal a helyi kórházba vitték. A 23 éves paksi motoros hétfőre került szállítható állapotba, és kedd hajnalra ért haza Magyarországra. A Sportkórházban megműtötték, és a beavatkozás alatt egyértelműen kiderült, a többszörösen eltört kulcscsontja csak egy hosszabb rehabilitáció alatt gyógyul meg teljes egészében, így orvosainak tanácsára Adrián és csapata úgy döntött, ebben a bajnoki szezonban már nem áll rajthoz az Alpok-Adria, az IMRC és a Magyar Bajnokság hátralévő futamain.

„Sajnos életem legrosszabb hétvégéjén vagyok túl. Minden nagyon jól indult, a motorom szinte tökéletes volt, az új blokk remekül működött. A szabadedzéseket sikerült megnyernem, egy olyan pályán ahol tavaly nagyon sok gondom volt, ráadásul az időmérőn megint sikerült megszereznem a pole pozíciót. A futam is jól indult, az első helyen haladtam, amikor a negyedik körben egy féktávon elment a motor eleje, és ugyanitt rajtam kívül még estek egy páran. Amikor visszaálltam, látszólag minden rendben volt, de két kanyarral később egy egyenes részen valahogy kiesett a motor eleje alólam, és a gumifalnak repültem. Innentől kezdve nem emlékszem semmire. Eltörött a bal kulcscsontom, meghúzódott a nyakam és megzúzódott a bal lábfejem és a kézfejem. Sajnos a műtét alatt kiderült, hogy számomra véget ért a bajnokság. Bevallom, nagyon nehéz mindezt feldolgoznom, hiszen mindhárom sorozatban a bajnoki címért harcoltam, de ezen most már túl kell lépnem” – próbálta felidézni az eseményeket Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport Team motorosát ugyanakkor még láthatjuk 2014-ben versenyezni, ugyanis orvosai szerint az októberi Európa-bajnokságon már rajthoz állhat.

„Lelkileg nagyon fontos ez a számomra, hiszen az Eb volt eredetileg is a legfontosabb idei versenyem. Noha jelenleg még kvalifikációs helyen állok, Fekete János, a MAMS gyorsasági szakágvezetője elmondta, szabadkártyát kérnek a számomra, és amennyiben a csapatom által szervezett szeptember végi tesztek, illetve a kontrollvizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy száz százalékosan felépültem, valamint a rehabilitációmat ellenőrző Orosz Csilla is rábólint minderre, rajthoz állok a kontinensviadalon. Innentől kezdve teljes erővel arra koncentrálok, hogy tökéletesen felépüljek, és a lehető legjobban felkészüljek az Európa-bajnokságra, ami mindennél fontosabbá vált a számomra. Köszönöm mindenkinek, a szponzoraimnak, a csapatomnak a rengeteg segítséget, és azt, hogy hisznek bennem. Az Eb-n bizonyítani fogom, megérdemlem a bizalmukat” – jelentette ki a 23 éves paksi motoros, aki tavaly a pontszerző 14. helyen zárt a kontinensviadalon.

Csapatfőnöke mindenben támogatja versenyzőjét, és kijelentette, jelenleg csak egy a fontos számára, hogy Adrián tökéletesen felépüljön súlyos sérüléséből.

„Sajnos ez a versenyhétvége sem a miénk volt. Adrián nagyon ígéretesen kezdett az időmérő megnyerésével, de sajnálatos balesete miatt a versenyt befejezni nem tudta. Mára már az is kiderült, hogy műszaki probléma állt a bukás hátterében, és nem Adrián hibázott. A legfontosabb, hogy a körülményekhez képest versenyzőnk jól van, sikerült a műtétje, és bízunk mielőbbi felépülésében, minden egyéb másodlagos. A bajnokságokban való szereplése befejeződött, de ebben a helyzetben ez igazán nem is lényeges. Ha felépül, természetesen mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobb eredményt érhesse el az Európa-bajnokságon” – fogalmazott Miklósy Tamás.

Forrás: Tomracing Motorsport Team

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

Vissza