2014. augusztus 31. 17:29

Lorenzo nagyot küzdött, de ismét Márquez nyert

Csehországban megszakadt győzelmi sorozata, Nagy-Britanniában azonban visszavágott a címvédő világbajnok, Marc Márquez, aki a szezon tizenkettedik viadalán begyűjtötte idei tizenegyedik „aranyserlegét”. A Moto2-esek között Esteve Rabat, a Moto3-ban Álex Rins diadalmasodott.

A nap első megmérettetésének - azaz a hatszázasok futamának - startját a Caterham francia motorosa, Johann Zarco várhatta a legelőkelőbb pozícióból, néhány perccel később azonban már Mika Kallio vezette a mezőnyt. A rutinos finn jóformán végig az első helyen haladt, ám a győzelmet mégsem ő, hanem a csapattárs, Esteve Rabat szerezte meg, aki egy látványos felzárkózást követően - míg Kallio nyugalmasan vezette a bolyt, ő folyamatosan Zarcóval és Maverick Vinalesszel küzdött - első számú ellenfelét is lehagyta. A Marc VDS motorosait Vinales követte a célban, Zarcónak pedig be kellett érnie a negyedik pozícióval. Ötödikként Thomas Lüthi, harmadikként pedig az év második felében egyre jobban teljesítő Franco Morbidelli zárt.

Hasonló forgatókönyv szerint alakult a legnagyobbak viadala, az első körben ugyanis Jorge Lorenzo állt az élre, aki hosszú körökön keresztül tartani tudta pozícióját, Marc Márquez azonban végig a nyomában loholt az utolsó harmadban pedig a vezetést is átvette. Később Lorenzo még vissza tudott vágni, ám Márquez sem hagyta magát: egy igencsak agresszív manőverrel ismét átvette a vezetést (ez három körrel a leintés előtt történt) és már meg is tartotta azt. A két spanyol világbajnok mellett végül Valentino Rosso pezsgőzhetett, aki hosszú körökön keresztül maga mögött tudta tartani az előző futam győztesét, Dani Pedrosát (ő negyedik lett), és a Ducatival remek versenyt futó Andrea Doviziosót. Hatodikként a tavalyi Moto2-es bajnok, Pol Espargaró ért célba.

A hétvége legizgalmasabb viadalát ismét a Moto3-asok vívták, igaz ezúttal „csak” négyen küzdöttek a huszonöt pontért - az előző futamok után ez a szám bizony alacsonynak mondható -, ők viszont csak az utolsó körben döntöttek a győzelem sorsáról. A látványos csata végén a tavalyi ezüstérmes, Álex Rins örülhetett - idén először -, aki mindössze 11 ezredmásodperccel előzte meg csapattársát, Álex Márquezt. A harmadikként végző Enea Bastianini 72 ezreddel csúszott le pályafutása első diadaláról, szomorkodnia azonban így sem kellett a 16 éves olasz tehetségnek, hiszen idén harmadszor lehetett ott az eredményhirdetés helyszínén. A negyedik helyen Miguel Oliviera ért célba. A pontversenyt vezető Jack Miller csak hatodik lett, előnye ezzel 13 pontosra olvadt Márquezzel szemben.

A futamok eredményei és az azokhoz kapcsolódó statisztikák elérhetőek a gyorsasági motoros világbajnokság hivatalos honlapján.

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

Vissza