2014. szeptember 28. 17:00

Lorenzo nyert, az ellenfelek buktak

A királykategória történelmének 800. futama után kijelenthető, hogy 2014-ben a „nagy négyes” minden tagja szerzett már győzelmet, Aragóniában ugyanis Jorge Lorenzo haladt át elsőként a célvonalon. A Moto2-esek között Vinales, a Moto3-ban Fenati ünnepelhetett.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a Moto3-asok egy rendkívül izgalmas versennyel nyitották a programot, a futamgyőzelem sorsa ugyanis ismét csak az utolsó körben dőlt el. A leintést követően ezúttal Romano Fenati örülhetett, akinek már nagyon nagy szüksége volt erre a sikerre, az előző hetekben ugyanis alaposan lemaradt legnagyobb ellenfeleitől. Másodikként az új listavezető, Álex Márquez ért célba (őt a versenybíróság jelenleg is vizsgálja, a futam elején ugyanis összekoccant a pontverseny akkori éllovasával, Jack Millerrel, aki az incidenst követően a kavicságyba került), a dobogó legalsó fokára pedig Danny Kent állhatott fel. Az előző megmérettetés győztese, Álex Rins ezúttal csak a negyedik helyet tudta megszerezni.

A Moto2-esek között valamivel könnyebb dolga volt a futamgyőztesnek, Maverick Vinalesnek, a fiatal spanyol ugyanis az utolsó körökben már magabiztos előnnyel vezetett a honfitárs, Esteve Rabat és az egyre jobb formába lendülő Johann Zarco előtt. Ez a sorrend a leintés pillanatában sem változott, a tavalyi Moto3-as világbajnok tehát megszerezte pályafutása második diadalát a középső géposztályban, a listavezető (azaz Rabat) pedig tovább növelte előnyét, legnagyobb ellenfele, Mika Kallio ugyanis csak a hetedik helyet tudta megszerezni. A tapasztalt finn versenyző hátránya ezzel 33 pontosra nőtt, azaz a csapattárs ismét eltávolodott tőle, sőt ezúttal a harmadik helyen álló Vinales is közelített hozzá – az ő lemaradása jelenleg 41 világbajnoki egység.

Két héttel ezelőtt Valentino Rossi, ma Jorge Lorenzo sikerének örülhettek a Yamaha szerelői, Aragóniában ugyanis a spanyol klasszis is feliratkozott a győztesek listájára. Pedig a hétvége borzalmasa indult a Yamaha számára, az edzéseken ugyanis versenyzőik szenvedtek a gumiabroncsokkal. A futam viszont biztatóan indult Lorenzo ugyanis rögtön felzárkózott az élmezőnyre, sőt Rossi is ott volt a dobogó közelében, a Doktor azonban a negyedik körben feladta a küzdelmet (az első hírek szerint szerencsére komolyabb sérülés nélkül úszta meg a csúnya bukást, igaz a szükséges vizsgálatok elvégzése céljából egy közeli kórházba szállították).

Később az időjárás vált főszereplővé, azaz ismét megérkezett az égi áldás, így egyre többen döntöttek a motorcsere mellett. A Honda motorosai velük ellentétben kinn maradtak a pályán – ez végül rossz döntésnek bizonyult, hiszen mindketten elestek, és bár visszamentek a pályára, Márquez csak a 13. Pedrosa pedig csak a 14. helyet szerezte meg. A stabilan motorozó Lorenzót Aleix Espargaro követte a célban, aki tehát dobogóra állhatott, elsőként a nyílt-kategóriában indulók közül, a harmadik helyet pedig Cal Crutchlow szerezte meg – a brit versenyző először állhatott dobogóra, mióta a Ducati gyári alakulatát erősíti. Őt a dobóról egy másodperccel lemaradó Stefan Bradl és a futam során komoly felzárkózást produkáló Bradley Smith követte. A bajnokságot természetesen továbbra is Márquez vezeti, a második hely megszerzéséért viszont szoros csata zajlik Pedrosa, Rossi és Lorenzo között.

A futamok eredményei és az azokhoz kapcsolódó statisztikák elérhetőek a gyorsasági motoros világbajnokság hivatalos honlapján.

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

Vissza