2014. október 12. 08:28

Lorenzo nyert, Márquez világbajnok lett Japánban

A Yamaha harmadik, Jorge Lorenzo második zsinórban szerzett futamgyőzelmének ünnepelhetett Japánban, ahol a világbajnoki cím sorsa is eldőlt, a másodikként végző Marc Márquez ugyanis három megmérettetéssel a szezon vége előtt már behozhatatlan előnyre tett szert.

A Márquez-család már a legnagyobbak megmérettetése előtt ünnepelhetett, hiszen a királykategória címvédőjének öccse, Álex megszerezte idei harmadik futamgyőzelmét a Moto3-as géposztályban, hatalmas lépés téve ezzel a bajnoki trófea felé. Az ismét rendkívüli izgalmakat hozó viadalon Efrén Vázquez végzett másodikként, a jövőre már gyári KTM-mel versenyző Brad Binder pedig harmadikként. A negyedik pozíció John McPhee-nek jutott (ez volt a fiatal skót legjobb világbajnoki eredménye), az ötödik helyen pedig Márquez legnagyobb ellenfele, Jack Miller ért célba, kinek hátránya három futammal a szezon vége előtt már 25 világbajnoki egység.

A Moto2-ben is közelebb kerültünk a bajnokavatóhoz, a Japánban harmadikként végző Esteve Rabat ugyanis 38 pontosra növelte előnyét Mika Kallióval szemben – a csapattárs ezúttal ötödik lett. A futamot magát a második helyről induló, a vezetést azonban már az első pillanatokban átvevő Thomas Lüthi nyerte – ez volt az első sikere a 2012-es Francia Nagydíj óta – másodikként pedig a tavalyi Moto3-as világbajnok, Maverick Vinales ért célba. A dobogó legalsó fokára, ahogyan azt már említettük, a bajnoki éllovas állhatott fel, míg negyedikként Johann Zarco ér célba, Kalliót pedig az idei legjobb eredményét elérő korábbi 125-ös világbajnok, Julián Simón követte.

A legnagyobbak között eldőlt a világbajnoki cím sorsa, Marc Márquez ugyanis a gyengébb start után folyamatosan javítani tudott pozícióján, abban a pillanatban pedig, amelyikben leelőzte a másodikként haladó Valentino Rossit, bebiztosította második királykategóriás aranyérmét. A fiatal spanyol örömét csak a Doktor tudta volna elrontani, az utolsó körökben azonban hiába zárkózott vissza ellenfelére, előzni már nem tudott; eközben az élen álló Jorge Lorenzo stabilan tartotta előnyét az első három sorrendje tehát már nem változott a futam utolsó szakaszában. Noha Márquez számára már tét nélküli lesz az utolsó három futam, Rossi, Lorenzo és a ma negyedikként végző Pedrosa nagyot küzdhet az ezüstéremért – őket jelenleg három pont választja el.

A futamok eredményei és az azokhoz kapcsolódó statisztikák elérhetőek a gyorsasági motoros világbajnokság hivatalos honlapján.

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

Vissza