2014. augusztus 10. 21:41

Márquez: 10-ből 10 - Indianapolisban is a címvédő nyert!

Marc Márquez ott folytatta, ahol a nyári pihenő előtt abbahagyta - a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájának címvédője az Indianapolisi Nagydíjat is megnyerte. A Moto3-asok között Efrén Vázquez diadalmaskodott, a Moto2-ben Mika Kallióé lett a 25 pont.

A legkisebbek Indianapolisban is nagyszerű versennyel ajándékozták meg a közönséget, a győzelem sorsa pedig ismét az utolsó körben, sőt az utolsó pillanatban dőlt el, miután Efrén Vázquez a célegyenesben, közvetlenül a befutó előtt hagyta le az addig vezető Romano Fenaitit (kettejük között mindössze 65 ezredmásodperc volt). A baszk motoros nemcsak idei, hanem 2007 óta tartó világbajnoki pályafutása első győzelmének örülhetett, az összetett pontversenyben pedig feljött a második helyre az ezúttal harmadikként végző Jack Miller mögé. A fiatal ausztrált a mezőny legtapasztaltabb motorosa, Alexis Masbou követte a célban (a győztestől ő is csupán 3 tizeddel maradt el). Az ötödik helyet Álex Márquez, a hatodikat pedig Álex Rins szerezte meg.

A Moto2-esek között igazság szerint egy percig sem volt kérdéses a győzelem sorsa, Mika Kallio ugyanis a start pillanatától egészen a leintésig irányítása alatt tudta tartani a megmérettetést. Pedig a negyedik körben az addig felépített előnyét is elveszítette (egy baleset miatt megszakították a futamot), ám a második rajtot is remekül kapta el, később pedig növelni tudta előnyét, így megszerezhette idei harmadik elsőségét és 7 pontosra csökkentette lemaradását csapattársával, Esteve Rabattal szemben (a listavezető ma 4. lett). Másodikként a tavalyi Moto3-as bajnok, Maverick Vinales ért célba, a dobogó harmadik fokára pedig a remek formában lévő - az előző versenyen győzedelmeskedő - Dominique Aegerter állhatott fel. Ötödikként Simone Corsi, hatodikként Sandro Cortese, hetedikként pedig az idei legjobb eredményét szállító maláj tehetség, Hafizh Syahrin végzett.

A legnagyobb várakozás természetesen a királykategória futamát előzte meg, ahol a start pillanatában kisebb meglepetésre az ötödik helyről induló Valentino Rossi állt az élre, aki hosszú körökig tartani tudta pozícióját (néhány pillanatig Andrea Dovizioso majd Marc Márquez is vezetett, a spanyol hibáját követően azonban a Doktor visszatért az élre). Egy rövidebb üldözőverseny után a címvédő vette át a vezetést, és meg is tartotta azt, azaz megszerezte idei tizedik futamgyőzelmét (2014-ben eddig 10 megmérettetést rendeztek). Ilyen sorozatot legutóbb Mick Doohan produkált 1997-ben, a következő futamon tehát Márquez az ausztrál klasszis rekordját is megdöntheti. Másodikként ezúttal Jorge Lorenzo végzett (a kétszeres bajnok Márquezzel együtt előzte le csapattársát), a harmadik helyet pedig Valentino Rossi szerezte meg. A Doktort Dani Pedrosa és a tavalyi Moto2-es bajnok, Pol Espargaró követte.

A futamok eredményei és az azokhoz kapcsolódó statisztikák elérhetőek a gyorsasági motoros világbajnokság hivatalos honlapján.

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

Vissza