2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

Malajziában véget ért a Yamaha győzelmi és Marc Marquez nyeretlenségi sorozata, sőt a kétszeres világbajnok még egy lépéssel közelebb került egy fontos rekord megdöntéséhez. A Moto2-esek között világbajnokot avattak, a Moto3-ban nyílt maradt a küzdelem.

Jack Miller életben tartotta világbajnoki esélyeit, miután másodikként ért célba a Moto3-asok megmérettetésén, riválisa, Álex Márquez pedig „csak” az ötödik helyet tudta megszerezni (így előnye 11 pontosra olvadt). A fiatal ausztrál sokak szerint a határokat feszegetve tudott játékban maradni, lévén a verseny során több alkalommal is leterelte az ideális ívről spanyol ellenfelét (például a futam hajrájában is). Magát a futamgyőzelmet (idén és pályafutása során másodszor) Efrén Vázquez szerezte meg, miután végig rendkívül megfontoltan motorozott, az utolsó pillanatokban pedig átvette a vezetést és meg is tartotta azt. Másodikként – ahogyan azt már említettük – Jack Miller ért célba, a harmadik helyet pedig Álex Rins szerezte meg. Danny Kent negyedik lett, miután az utolsó körben vissza tudta verni Márquez támadásait.

A Moto2-esek között már „tét nélküli lesz” a szezonzáró, Esteve Rabat ugyanis megszerezte pályafutása első világbajnoki címét. A Marc VDS spanyol versenyzője az első helyről vághatott neki a megmérettetésnek, később azonban a csapattárs – és a bajnoki rivális – Mika Kallio és a szezon végén remek formába lendülő Maverick Vinales is megelőzte, a harmadik helyezés megtartása azonban bőven elegendő volt ahhoz, hogy elhódítsa a bajnoki trófeát. A jövőre már a Suzuki MotoGP-s alakulatában versenyző Vinales végül Kalliót is leelőzte, azaz Malajziában is ő álhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, Kallio és az új világbajnok társaságában. A negyedik helyet Johann Zarco szerezte meg, miután az utolsó körben lehagyta Dominique Aegertert.

A legnagyobbak között már Japánban megkoronázták az új bajnokot, a második helyezés megszerzéséért azonban még mindig komoly küzdelem zajlik, igaz a szezonzárón már csak ketten (Valentino Rossi és Jorge Lorenzo) harcolhatnak majd az ezüstért, miután Dani Pedrosa Malajziában is feladta a küzdelmet. A spanyol kiesése után egy ideig Lorenzo, majd Rossi vezette a mezőnyt, a győzelmet azonban Marc Márquez szerezte meg (idén 12. alkalommal, ezzel pedig beállította Mick Doohan korábbi rekordját), miután lehagyta és a futam utolsó szakaszában le is szakította a Yamaha motorosait. A hangvillások házon belüli küzdelmét Rossi nyerte, aki tehát 12 pontos előnnyel várja az ezüstérem sorsáról döntő valenciai megmérettetést. A három gyári motorost Stefan Brad, Bradley Smith és a nap egyik hőse, a sérült lábbal versenyző Pol Espargaró követte.

A futamok eredményei és az azokhoz kapcsolódó statisztikák elérhetőek a gyorsasági motoros világbajnokság hivatalos honlapján.

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

2014. október 20. 20:48

Remek bemutatkozás: Gyutai Adrián 11. lett Mugellóban

Vissza