2014. október 19. 10:57

Rossi nyert, Márquez bukott

Folytatódott a Yamaha győzelmi sorozata, miután Ausztráliában Valentino Rossi haladt át elsőként a célvonalon. A gyár örömét a másodikként végző Jorge Lorenzo és az első dobogós helyezését szerző Bradley Smith tette teljessé - eközben a Honda gyári alakulata nullázott.

Látványos futammal startolt a szezon 16. versenynapja, a Moto3-asok között ugyanis - idén nem először - csak az utolsó körben dőlt el a győzelem sorsa. A rendkívül változatos (volt, hogy az első tizenegy motoros egy bolyban haladt) megmérettetés végén négy fiatal tehetség küzdött a huszonöt pontért, ami a közönség legnagyobb örömére Jack Miller tarsolyába került. Másodikként a nagy rivális, Álex Márquez, harmadikként pedig Álex Rins ért célba – a dobogósokat mindössze 39 ezredmásodperc választotta el, de a negyedik pozíciót megszerző Efrén Vázquez is csak 44 ezreddel maradt el a győztestől. Miller idei ötödik diadalának köszönhetően 20 pontosra csökkentette lemaradását Márquezzel szemben, a bajnoki küzdelem tehát még mindig nyitott.

A Moto2-esek között is elmaradt a bajnokavató, miután Esteve Rabat harmadikként, Mika Kallio pedig negyedikként ért célba (a spanyolnak 12 ponttal többet kellett volna gyűjtenie ahhoz, hogy eldöntse a párharcot). Pedig a hétvége nagyon jól indult a listavezető számára, hiszen az összes edzést megnyerte, a futamon azonban (talán az egyre nagyobb nyomásnak köszönhetően) több hibát is elkövetett, így továbbra is várnia kell pályafutása első bajnoki címének megszerzésére. A futamot a tavaly Moto3-as bajnok, Maverick Vinales nyerte (idén már harmadik alkalommal diadalmaskodott), másodikként pedig a szezon végén ismét jó formába lendülő Thomas Lüthi haladt át a célvonalon. A két bajnokesélyest a pályafutása legjobb eredményét (5. hely) elérő Sam Lowes követte.

A legnagyobbak között a legfontosabb kérdés már megválaszolásra került, miután Marc Márquez Japánban bebiztosította második bajnoki címét. A fiatal spanyol azonban augusztus óta nem ünnepelhetett futamgyőzelmet, így Ausztráliában mindenképpen vissza akart vágni a Yamaha kettősének (az említett időpont óta csak a hangvillások tudtak diadalmaskodni). A futam első felében úgy tűnt, Márquez megvalósítja célját, hiszen megnyugtató előnnyel vezetett a nyolcadik helyről startoló Valentino Rossi előtt. A 10. körben azonban elveszítette uralmát versenygépe felett, így Rossi került az élre, aki a folytatásban (sok riválissal ellenben) egy hibát sem vétett és megszerezte királykategóriás pályafutása 82. futamgyőzelmét (a 250. versenyén).

Rossit a csapattárs, Jorge Lorenzo követte, aki a futam utolsó szakaszában komoly gumiproblémákkal küzdött (néhány kör erejéig az egész hétvégén remeklő Cal Crutchlow is elé került, a Ducati angolja azonban az utolsó körben eldobta a vasat). A Yamaha vezetőinek örömét Bradley Smith tette teljessé, aki harmadikként ért célba, megszerezve ezzel pályafutása első MotoGP-s dobogóját. Míg a Yamaha idei legjobb eredményét ünnepelte, addig a Honda emberi már meg is kezdték a felejtést, Márquez mellett ugyanis Dani Pedrosa is kiesett, miután ütközött Andrea Iannonéval (a spanyol vétlen volt). A negyedik helyet Andrea Dovizioso szerezte meg a Ducatival, ötödikként pedig Héctor Barberá ért célba - a szezon közben Ducatira váltó spanyolnak ez volt legjobb királykategóriás eredménye.

A futamok eredményei és az azokhoz kapcsolódó statisztikák elérhetőek a gyorsasági motoros világbajnokság hivatalos honlapján.

TOVÁBBI MOTOGP HÍREK

2015. március 26. 13:52

Utolsó állomásához érkezett Gyutai Adrián felkészülése

2015. március 23. 10:14

Új csapat alakult, cél a világbajnokság!

2015. március 19. 11:17

Nemzetközi sorozatokban a legjobb magyar motorosok

2015. március 16. 20:07

Gyutai Adrián újra motoron!

2015. március 05. 20:19

Gyutai Adrián: új motor, új kategória

2015. január 27. 19:14

Gyutai Adrián új motorral vág neki a szezonnak

2015. január 20. 13:42

Gyutai Adrián a Dunlop élversenyzője lesz

2014. november 12. 11:18

Gyutai Adrián az olasz bajnokságban folytatja

2014. november 09. 16:05

Álex Márquez világbajnok, a testvére rekorder

2014. október 26. 10:34

Márquez újra nyert, Rabat a Moto2 világbajnoka

Vissza